Små hurtige Bjæf om PON hunde  
   
Er du en Old English Sheepdog hvalp?

Nej, jeg er langpelset som en sheepdog, men jeg er en polsk
lavlands hyrdehund. I Polen kaldes jeg en  POLSKI OWCZAREK NIZINNY.
Men det er jo ikke til at udtale, så jeg kaldes bare en  PON.
Jeg bliver kun godt halvt så stor som en OES.

Det er hårdt for en lille hund at holde en hel familie i gang hele tiden
Hvorfor vil jeg ikke hilse på fremmede?

Fordi jeg er en hyrdehund.
Jeg er avlet til at passe på min flok og man lader jo ikke
hvemsomhelst komme tæt på sin flok, hvis man er en ordentlig hyrdehund.
En PON skal lige se folk an, inden den accepterer nye mennesker.
Jeg er ikke en hund små børn kan klappe nede i byen, selvom
jeg ser vældig bamset og hyggelig ud.
Jeg bider ikke, men trækker mig tilbage, gør højt og passer på.

Til gengæld er jeg god til at huske, så næste gang jeg møder dig må du gerne få en masse kys.

 

(Herover: Philana 5 måneder
og herunder Philana knap 3 år)

Den pels - det må da tage 7 lange og 7 brede at holde den?.

Nej, det gør det ikke. Min pels er nærmest selvrensende og jeg fælder ikke ret meget.
Jeg skal bare friseres en gang eller to om ugen, nogle gange flere gange, for at få løse hår i den bløde underpels ud.
Til gengæld ligner ethvert rum jeg kommer i, en ødelæggelse. Min lange pels slæber tonsvis af mudder, blade, grene, jordknolde og hvad der ellers
ufrivilligt er blevet samlet op udenfor, med ind på gulvtæppet.
Så nej, min menneskeforældre bruger ikke meget tid på pelspleje, men på støvsugning.
Er man rengøringsfreak, skal man ikke anskaffe sig en PON.

 

Philana s familie fortæller, på basis af erfaringer med Philana.

En PON er fantastisk,    ufattelig kærlig, sød, sjov og underholdende; men også en hund der sætter store krav til sin ejers tålmodighed, humor og viden. En PON er absolut ikke for den uerfarne hyrdehundeejer, eller førstegangs-hundeejer. Selvom man har haft hund før, er hvalpemotivation og senere lydighedstræning med en dygtig træner et MUST, når man køber en PON.
Ved du hvad du har med at gøre får du verdens bedste kammerat i en PON. Er du uerfaren med hyrdehunde, kan du få skabt et monster, der ødelægger alt omkring sig. Den nuttede, lille plydsbamse du købte 8 uger gammel, kan i løbet af de næste 10 uger overtage styringen (og ødelæggelsen) af dit hjem og din døgnrytme. Den varme kærlighed du havde til plydsbamsen de første uger, kan vende sig til dybe suk og irritation ( og måske omplacering) , hvis du ikke griber din PONhvalp rigtigt an fra starten.

En PON er stædig.    Og den er notorisk kleptoman. Det medfører bl.a. at når den har fundet ud af at det er skægt at stjæle brevene på skrivebordet og flå dem i tusind stykker, så tager det meget meget lang tid at lære den at lade være, og derefter kan det alligevel ske at den gør det igen, hvis den lige synes den mangler opmærksomhed. En PON har et meget stort repertoire at spille på når det gælder om at få opmærksomhed. Lige fra at den smyger sig ind til dig, lægger en blød pote på dit lår, mens den kigger på dig med kærlige øjne og hovedet lidt på skrå, til højt gøende, knurrende, snappende stress mens den ræser afsted med din sko eller noget meget dyrere.

En PON er dominant.    PON'en mener at alle andre hunde/dyr den lever sammen med, bør være under dens herredømme og ledelse. Det er ikke alle hunde der finder det lige morsomt at få en hyperaktiv, knurrende PON møvlende som en bulldozer, direkte i hovedet hver gang der bliver leget lidt voldsomt eller en er lidt for glad, eller får lidt for meget opmærksomhed.
PON er ikke særlig delsommelig når det gælder opmærksomhed, legetøj, kødben eller lignende. Deler gerne med mennesker, men ikke med andre dyr.
Philana var, ifølge opdrætter, ikke den mest dominante i sin hvalpeflok, men her i vores flok, er hun voldsomt dominant og selvhævdende, hvis hun eller kunne få lov til det.

En PON er mistroisk.    Derfor er socialisering i hvalpealderen ufatteligt vigtigt. Svipser socialiseringen de første 5 måneder af hundens levetid, er det næsten umuligt at få den til at fatte at gæster, voksne eller børn ikke er farlige. PON'en knurrer, gør, snapper/bider og forsvarer sit territorium og sin familie, især hjemme hos sig selv. Ude trækker den sig bare knurrende væk. Philana har det også med at vælge folk som hun bare ikke kan lide, og ikke 7 vilde heste kan få hende til at ændre mening. Der er som regel ingen grund til at hun ikke kan lide dem. De har aldrig gjort noget grimt, sagt noget forkert eller ageret forkert - hun kan bare ikke lide dem og knurrer bare de ser på hende. Selv ikke den lækreste bøf i deres hænder kan få den ellers madglade hund, til tage imod den bøf.

En PON har en god hukommelse.     Det herlige er at den altid kan huske hvad den har lært - hvis den ellers lige har tid og lyst. Det triste er at den husker også sine egne unoder, og står aldrig tilbage for genudsendelser af de sjoveste episoder.

En PON snakker meget.     En PON er opdrættet til at give alarm når der sker noget usædvanligt. Det giver sig udslag i at den gør når den er glad, den gør når den er vred, den gør når den vil have opmærksomhed, den gør når den leger, gør når den er i løbetid, gør når den falsk drægtig o.s.v.
Philana er ikke en stille hund.

En PON er næsten altid glad. Lykkelig for at være med sin familie, altid klar til leg, altid klar til at deltage i hvad som helst. Ikke lalleglad som en schappendoes, men glad når den synes der er en grund til det og det bedste grund den kan finde på, er at du er i lige ved siden af og at den må være med i det du laver.
Utrættelig på lange gåture, utrættelig med kæleture, utrættelig på udfordrende ture til skov og strand og utrættelig med at ligge i arm og bare hyggenusse det meste af dagen væk.
 

En PON er en vildbasse
Men når du har sneget dig ind på den kringlede psyke
får du ikke en bedre, kærligere eller dejligere hund.